Menu
 
Aprenguem: Orfeo Soler, Las palabras del león
1 de març de 2018

El proper dimecres 7 de març a les 19.30 h tindrà lloc a la Capella de l’antic Asil (C. Camí, 40) una conferència de Joel García Pérez, professor del Departament d’Història i Teoria de l’Art i del Disseny de l’EASDAlcoi. Una conferència que vol ser una aproximació explicativa a la proposta estètica del jove creador plàstic alcoià Orfeo Soler.

La conferència està plantejada com una activitat complementària a l’exposició d’aquest autor titulada Las palabras del león que va ser inaugurada el passat 25 de gener i que pot ser contemplada fins al 18 de març a l’espai expositiu de Capella de l’Antic Asil, depenent de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament d’Alcoi.

Amb aquesta mirada explicativa a la interessant proposta creativa d’Orfeo Soler es pretén establir i oferir al públic unes claus d’interpretació historicoartística, de valoració i d’aproximació al plantejament estètic d’aquest creador així com a les seues fonts d’inspiració i al seus referents creatius.

Vídeo realitzat per Rafa Calbo.

Orfeo en Las palabras del león desenvolupa una proposta creativa de forta intensitat expressiva on la bellesa de referent clàssic, el dolor provocat per la malaltia del Crohn i la deformació expressiva de la figuració conviuen per generar un plantejament plàstic marcadament autobiogràfic. Una proposta personal que cal vincular històricament al plantejament del dolor i la temàtica macabra com a categoria estètica desenvolupat inicialment pel barroc i el romanticisme i a la tendència més emocional i expressiva de l’art encetada al postimpressionisme per Van Gogh o Munch i continuada, en les primeres avantguardes, per l’expressionisme alemany i en les segons per l’informalisme europeu que acaben maltractant expressivament la forma i on, especialment, Giacometti sembla actuar de referent per a Orfeo.

L’experiència vital d’Orfeo, les seues emocions, la seua angoixa i lluita vital queda reflectida en unes obres que fan de l’art expressió de sentiments i emocions tant intensos que acaben deformant i maltractant la forma i la matèria artística. Orfeo Soler fa de l’expressió intensa art. La gestualitat, l’esborronament, el gargot, el degoteig maltracten la forma pictòrica i la matèria escultòrica d’una manera impulsiva, airada i enfurida. Aquestes són les paraules del lleó que fan de l’art expressivitat desgarrada i impactant, les paraules estètiques amb les quals s’expressa de manera patètica Orfeo Soler.

Conferència Joel Expo Orfeo

Moda
Departament de Moda. Viatge d’estudis al País Basc
Fotografia
LIMINAL, exposició col·lectiva de 2n CFGS Fotografia
Il·lustració
Aitex ens presenta el “Cuaderno de Tendencias del Hábitat 22/23”
Escola
Tallers de preparació: proves d’accés 23/24
Igualtat
“Las Sinsombrero”, taller plàstic i poètic