L‘Escola d’Art i Superior de Disseny d’Alcoi inaugura el curs

Aquest dimecres l‘Escola d’Art i Superior de Disseny d’Alcoi ha celebrat la inauguració  del curs 2012-2013. En l’acte han intervingut el director de l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana – ADCV, Carlos Tíscar, la directora del Institut Superior d’Ensenyaments Artístics de la Comunitat Valenciana – ISEACV, Julia Climent, el director de l’ Institut de la Petita i Mitjana Indústria de la Generalitat Valenciana – IMPIVA, Rafael Miró, l’alcalde d’Alcoi, Antoni Francés, i el director de la Escola d’Art i Superior de Disseny d’Alcoi –EASDALCOI, Vicent Martí.

A més, han assistit diversos membres de la Corporació Municipal, representants d’entitats empresarials i culturals, així com responsables de diverses institucions educatives, professors i alumnes.

El director de la Escola d’Art i Superior de Disseny d’Alcoi, Vicent Martí, ha estat el primer en prendre la paraula. Martí ha fet referència a la seua incorporació a la direcció del Centre com “un principi de curs molt il·lusionant i alhora ben difícil”.

A banda dels “danys col·laterals” de la crisi econòmica, el director d’EASDALCOI ha explicat que “el fet que l’Escola d’Alcoi es situe en un espai geogràfic ‘perifèric’ en la Comunitat Valenciana ha suposat, històricament un seriós entrebanc pel creixement i manteniment de la nostra estructura educativa”.

Martí també ha valorat com “l’Escola ha sabut estar a l’alçada del repte i el nivell de matriculacions s’ha anat incrementant any rere any”. Per al director, “creem que és el fruit de la feina ben feta i agraïm l’esforç a tots els directors, equips directius, de tot el cos docent i del nostre magnífic alumnat per situar l’Escola d’Alcoi en el nivell d’excel·lència que té i que ens permet resistir, en moments tant crítics”.

Després de referir-se als problemes d’espai i d’incompatibilitat educativa entre l’educació secundària i la superior que suposa la decisió de Conselleria d’Educació de traslladar el Batxillerat d’Arts a l’edifici de l’EASDALCOI, Vicent Martí ha avançat alguns dels projectes de l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Alcoi.

Entre altres, el director de La Escola d’Art i Superior de Disseny ha descrit la creació d’una mena d’associació de serveis amb la xarxa empresarial de les comarques en la que l’Escola actue com a dinamitzadora de la creativitat i innovació en el disseny, l’organització d’una nova edició de les Jornades de Disseny, la incorporació dels quarts Graus de Disseny, la posta en marxa de màsters i la incorporació a l’oferta superior del Grau de Moda.

A continuació, la directora del Institut Superior d’Ensenyaments Artístics de la Comunitat Valenciana – ISEACV, Julia Climent, ha explicat alguns dels objectius de l’Institut que presideix “formar als professionals més destacats en l’àmbit dels ensenyaments artístics superiors”. La posada en marxa de màsters i cursos de postgrau son alguns dels reptes, com “la necessitat de fomentar la creació i investigació artística, la activitat investigadora dels docents, així com el seu reconeixement”.

Para Climent, es important “transferir el coneixement al teixit productiu, a la societat. En aquest sentit, la directora de l’ISEACV ha assegurat que “aquesta Escola és un exemple de caràcter proactiu en aquest sentit”. A més, Julia Climent ha demanat “la màxima implicació en la integració a l’espai europeu d’ensenyament”.

Carlos Tíscar, director de l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana – ADCV ha estat el següent en prendre la paraula. Ha afirmat que a Espanya “s’ha considerat el disseny com un vernís de modernitat als productes, als processos, als grafismes, quan en realitat és una idea interessant com a una cosa estructural, és una força estratègica que implementada de manera estructural pot donar resultats fantàstics que fa progressar”.

Respecte a EASDALCOI, Carlos Tíscar s’ha dirigit als alumnes, als que ha dit “teniu molta sort de tindre una escola com aquesta, un autèntic luxe, per a obtindre la formació necessària”.

El director general de l’IMPIVA, Rafael Miró, ha parlat en la seua al·locució de “disseny com a creativitat aplicada” en la que Alcoi “te una gran tradició i els punts forts que pugam trobar els hem d’impulsar i devem posar-les al servei de la gent”. Miró ha valorat “el disseny com a factor clau per a la competitivitat de les empreses, però també factor clau per al benestar social i per al desenvolupament econòmic”.

Durant seu el discurs, el director de l’IMPIVA ha avançat alguns dels punts de què constarà el ‘Pla de Foment del Disseny’ que prepara la Conselleria d’Economia. “Volem que el disseny siga intrínsec en el desenvolupament de qualsevol producte o servei”, ha afirmat Miró sobre el Pla, al temps que ha afegit que “el disseny ha d’estar al servei de l’usuari i al disseny de l’empresa perquè aplica metodologies que permeten arribar a solucions fiables, viables, econòmiques i rentables”. Rafael Miró ha explicat que el ‘Pla de Foment del Disseny’ ha previst “el disseny al servei de la societat perquè ajuda a generar riquesa, a construir una marca, que genera benestar i desenvolupament cultural dels ciutadans”.

Miró ha expressat la voluntat de l’organisme que dirigeix de què “el disseny siga una peça clau per a incrementar la rendibilitat d’una empresa”, si bé ha afegit “som conscients de les dificultats per a integrar aquesta disciplina en la dinàmica empresarial”.

L’encarregat de donar per inaugurat el curs ha estat l’alcalde d’Alcoi, Antonio Francés, qui s’ha referit als empresaris quan en la Revolució Industrial van veure la necessitat d’una formació adequada i van crear institucions que han servit d’embrió per a l’actual Escola d’Art i Superior de Disseny d’Alcoi.

Com a “pionera i y hui en dia una de les primeres que tenim en tot l’Estat” ha definit Francés a EASDALCOI, de la què ha valorat especialment a professorat i alumnat com a protagonistes dels actuals nivells d’excel·lència aconseguits.

Per a l’alcalde d’Alcoi, el treball formatiu de la Escola “ens fa sentir-nos confiants i optimistes sabent que davant d’eixe futur incert a Alcoi tenim garanties d’èxit”. Antonio Francés s’ha referit a la recent distinció d’Alcoi com a ‘Ciutat de la Innovació i de la Ciència’ i ha anunciat que l’Àgora prepara activitats centrades en el disseny.

Francés ha afirmat que “el disseny ha de ser una ferramenta clara de diferenciació de les nostres empreses i tenim a grans professionals en els que confiar”.

Per a tancar el discurs, l’alcalde d’Alcoi ha recordat als alumnes “sabeu que esteu en les millors mans, en un equip professional que és envejable, immillorable i que és la garantia de què cada any formem als millors professionals per a competir en un entorn extremadament competitiu en totes les garanties d’èxit”.

Scroll al inicio