L’Obra Final d’APGI de Júlia Barceló

Júlia Barceló, exalumna del Cicle Mitjà d’Assistent al Producte Gràfic Imprès explica tot allò relacionat amb la seua Obra Final que consisteix en una proposta de comunicació gràfica sobre la gastronomia típica d’Alcoi.

– Què és el que fa que et decantes per la cuina alcoiana i una fira gastronòmica com a protagonistes del teu projecte?

Per mi la cuina té un paper molt important en la nostra cultura, és una manera d’identificar al lloc i el moment en el que et trobes. És un element que per molt temps que passe sempre el fem servir. Focalitzar el meu projecte en la cuina alcoiana es deu a la familiaritat que em relaciona amb aquesta localitat ja que m’ha proporcionat moltes facilitats a l’hora de realitzar-ho, a més de ser un tema que em resulta atractiu treballar amb ell.

Complementar-ho amb una fira gastronòmica em serveix per donar a conèixer esta cuina tant a persones que no resideixen en Alcoi, com als mateixos habitants i que tots pugen gaudir d’ella.

 

Fullet de la fira gastronòmica

– Són tres els suports gràfics els que tries per a desenvolupar-lo: cartell, fullets i un receptari, per què aquestos i no altres opcions?

Considere que aquestos tres suports encaixen molt bé en una fira gastronòmica ja que li proporciona al l’usuari la informació necessària d’aquesta cuina.

– Què has volgut comunicar i transmetre amb tots ells?

El meu principal objectiu és transmetre una imatge molt manual que resulte pròxima a l’usuari que l’estiga emprant. D’aquesta manera he utilitzat diverses il·lustracions que adopten un paper protagonista en els diferents suports. Gràcies a realitzar tots els dibuixos per mi mateixa he pogut modelar més fàcilment l’estètica del meu projecte, així com jugar amb els traços i formes. El color també es presenta d’una forma molt cridanera en forma de taques de pintura, la qual cosa li proporciona als suports una estètica més orgànica. Encara que no he realitzat cap logo, si és cert que en les diferents propostes apareix un element comú, este es tracta de la silueta d’una cullera, de manera que funciona d’imatge identificativa de tot el projecte.

– Aquest és el cartell, per què esculls eixa retícula, composició, color i tipografia?

El cartell va ser el primer suport que vaig realitzar, pel que és el punt de partida de tot el projecte. Treballar sobre una retícula modular m’ha donat molta llibertat a l’hora de jerarquitzar i col·locar els elements. Pel que fa al color he triat l’opció de fer una sèrie de tres cartells amb la mateixa composició, de manera que en cadascun predominara un color: verd, roig o marró, pense que enriqueix el resultat final. Combine dos tipografiees diferents, per al nom he triat una decorativa amb un traç molt semblant al de les il·lustracions creant una harmonia visual. Pel que fa la informació utilitze una tipografia palsec més llegible.

– Pel que fa als fullets, elegeixes que siguen dos tríptics envolupants, com arribes a eixa opció?

En aquest suport, primer em vaig plantejar tota la informació que volia que apareguera i vaig creure oportú utilitzar dos tríptics de manera que en un estigueren tots el restaurants que participen i en l’altre informació sobre la fira, aquest format em proporciona l’espai necessari.

– L’element principal de la teu treball és el receptari, quins reptes ha implicat la seua ideació i creació?

Aquest element volia presentar-lo com un objecte quotidià mantenint la mateixa estètica que en la resta de suports. Un dels reptes que m’ha implicat la realització d’aquest receptari ha sigut la utilització de dues llengües (valencià i castellà) en el mateix suport, és a dir, donar a l’usuari la llibertat de triar l’idioma sense donar prioritat a cap dels dos.

– En què es basa per a tu una bona comunicació gràfica?

Per a mi una bona comunicació gràfica és tota aquella que amb un colp d’ull  saps de què s’està informant sense excés d’elements. Tots els components que apareguen tenen la funció de comunicar, no de decorar. Si amb tres elements aconsegueixes transmetre tota l’informació necessària en lloc d’utilitzar-ne huit, és quan considere que hi ha una bona comunicació gràfica.

– Creus que la teua proposta té aquestes característiques?

És la meua intenció, encara que considere que tinc molt que aprendre i millorar.

– Com diries que ha sigut l’experiència de formar-te a l’EASD Alcoi?

Per a mi ha sigut una experiència molt positiva ja que en tot moment he sentit el suport tant dels professors com dels meus companys i m’han donat facilitats a l’hora de dur a terme la meua formació com alumna.

 

Desplaça cap amunt