Sensor Variable Font, el TFT de Disseny Gràfic d’Iván Huelves

Sensor Variable Font és el TFT de Disseny Gràfic realitzat per l’exalumne Iván Huelves i tutoritzat per Xelo Garrigós. El projecte presenta un model que estableix les bases per a millorar el procés de significació de les interfícies gràfiques a través de les fonts variables establint una relació entre la tipografia i les dades recollides per diferents sensors.

Sensor Variable Font naix en un entorn on les ciutats evolucionen ràpidament cap a les denominades Smart cities, en què l’Internet de les Coses (IoT) i la hiperconnectivitat dels ciutadans configuren nous paradigmes de convivència i interacció. En aquest context el disseny gràfic exercirà un paper crucial, sobretot en relació amb altres disciplines com la visualització de dades i el disseny d’interacció. Les experiències amb les interfícies poden ser molt més significatives amb l’ús de tipografies variables, el potencial de les quals resideix a convertir a la tipografia en una cosa viva que s’adapta a l’entorn que li envolta.

La investigació duta a terme s’ha dividit en quatre fases diferenciades. La primera d’elles una investigació formativa secundària que defineix el projecte i desenvolupa un marc teòric en què s’investiguen sistemes paramètrics pre-digitals i digitals i es contextualitza la tipografia variable.

 

A partir de les conclusions extretes es dóna pas a una fase d’investigació dirigida a la pràctica en la que es desenvolupa el model proposat.

Durant la següent fase s’avalua la idoneïtat del model aplicant-lo a diferents prototips com pot ser la interfície d’un ordinador d’abord d’un cotxe, dispositius electrònics de lectura, panells digitals informatius o pantalles de gran format. En el següent exemple es pot apreciar l’aplicació del model a la interfície de l’ordinador d’abord en un cotxe. El que es pretén és cridar l’atenció del conductor davant la possible col·lisió segons va reduint la distància entre el seu cotxe i un altre objecte, vehicle o persona. Per a això es defineix una Funció significativa, amb la intenció de millorar el procés de significació de la interfície gràfica, a través del principi de disseny de juxtaposició. És a dir, si la distància de xoc disminueix, el pes de la tipografia augmenta.

[video_embed]

Sensor Variable Font – Prototype Nº1 from Iván Huelves Illas on Vimeo.

[/video_embed]

Aquest és només un exemple bàsic en el qual es comprova l’eficàcia del model per a millorar el procés de significació en interfícies gràfiques. És paper del dissenyador emprar el model, que posa en relleu el valor de la tipografia variable, en projectes més complexos. En lloc web del projecte www.sensorvariablefont.com poden consultar-se més prototips.

Per a elaborar els prototips s’ha desenvolupat un marc tecnològic que relaciona sensors i els eixos de variació de la tipografia a través d’Arduino, un servidor amb node.js i els estàndards web (HTML, CSS i JS).

Finalment, en la fase final d’investigació es revisa el model a partir de l’avaluació i desenvolupa la comunicació del projecte a través del disseny editorial de la memòria, el desenvolupament del lloc web i la redacció d’un article científic.

Reconeixements a Sensor Variable Font

El projecte Sensor Variable Font ha sigut objecte de reconeixement en dues publicacions científiques i s’han realitzat dos tallers en Escoles Superiors de Disseny.

En primer lloc, el projecte ha sigut seleccionat per a la tercera edició de DIGICOM, una Conferència Internacional en Disseny i Comunicació Digital organitzada per l’Escola de Disseny de l’Institut Politècnic de Cávado y Ave. Durant dues intenses jornades es van presentar diferents comunicacions científiques. Ací es pot consultar l’article publicat.

Així mateix, durant els pròxims mesos el projecte ha sigut seleccionat per a la publicació d’un capítol dins del llibre Convergências Research Books Collection, associat a la revista Convergências Journal.

D’altra banda, s’han desenvolupat dos tallers a l’Escola Superior de Disseny de Madrid i en la Escola Superior de Media Artes e Design (ESMAD) de l’institut Politècnic do Porto. Durant el taller es va introduir les possibilitats de les tipografies variable, el model i els participants van dur a terme prototips d’interfícies gràfiques relacionant tipografies variables amb les dades recollides per sensors.

[box title=”Fitxa tècnica:” bg_color=”#dddddd”]

Autor: Iván Huelves

Tutora: Xelo Garrigós

Especialitat: Disseny Gràfic

Data: Juliol 2019[/box]

Desplaça cap amunt