Menu
 
Intervenció arquitectònica i paisajística sobre una finca eqüestre
17 de juliol de 2019

La intervenció arquitectónica i paisajística en una finca eqüestre és l’objectiu principal del Treball Final de Títol en la especialitat de Disseny d’Interiors de l’alumna Sara Pérez. El projecte ha estat tutoritzat per Ana Peris i Salvador González.

La vivenda amb estable es troba al terme municipal de Castalla i està rodejada d’una parcel·la de 11.500 m2 amb camps de cultiu i vistes naturals. El punt de partida és que les cavallerisses no compleixen les necessitats bàsiques d’habitabilitat i  el picador està en mal estat també. A més, el client (un matrimoni amb un fill)  demana que la casa tinga un saló-menjador, cuina, dormitori principal amb bany i vestidor, dormitori individual, bany comú i despatx.

El fil conductor de tot el projecte és harmonitzar el paisatge propi del lloc amb la construcció arquitectònica. Serà aquesta segona la que s’adapte als condicionats del primer per a mirar d’enriquir el seu atractiu. L’estil que millor recull aquest precepte és el Moviment Modern que tracta de mantindre un diàleg fluid entre l’edifici i l’entorn natural en el que s’ubica: la topografia, l’orientació, la llum, les perspectives visuals i el caràcter del lloc són bàsics en aquest moviment.

Així, els dos espais del projecte, vivenda i estable, funcionen com un tot a nivell conceptual i formal, i també de disseny, sempre en equilibri amb la morfologia i característiques del terreny. La part exterior de l’estable es conforma per:

– El picador principal juntament amb la pista d’obstacles que va lligada a ell es mantenen en el seu estat original, ja que van ser renovats recentment.

– Una segona pista d’entrenament oberta: per a un altre tipus d’entrenament. Formada per un baix sòcol de formigó, que visualment delimita el recorregut, però es podria passar per damunt si l’entrenament el precisara. Una de les seues parts longitudinals es prolonga en un banc aprofitant la vista a les dues pistes d’entrenament.

– Una fossa de deixalles en la part més allunyada de la parcel·la.

L’estable el podem dividir en les següents zones:

– 6 boxes o cavallerisses per a cavalls de tipus mitjà a gran (dimensions mínimes aconsellades 3 x 3 m). Aquests hàbitats per als animals obrin a una estada semioberta que facilita l’accés i la circulació al picador

– Part d’eixa mateixa estada semioberta es converteix en un espai de llavada.

El mur que dóna a l’interior juntament amb el qual dóna a l’exterior disposen d’anelles per a la subjecció dels cavalls, bé per al seu llavat o simplement mantindre’ls subjectes.

– Un dels murs que donen a l’exterior alberga un abeurador retroil·luminat

– Les cavallerisses acaben en el magatzem de gra amb una zona per a emmagatzemar eines i la resta per a la disposició del gra. La part davantera es manté oberta perquè respire i facilite l’assecat de l’aliment, la porta de la part posterior facilita la descàrrega i l’emmagatzematge. Per aquest motiu dispose d’una xicoteta teulada i cobrir part d’aqueix aliment que vulga depositar-se en l’exterior.

– La sala contínua al magatzem és el Guadarnés que consisteix en un espai per a depositar els instruments i la roba de munta. Destaquen les muntures que s’exposen a manera de trofeus.

– Enfront del tenim el bany per a poder facilitar l’accés d’una zona a una altra.

– Finalment ens trobem amb la sala de visites, amb vista al picador principal i l’habitatge al fons.

La vivenda es desenvolupa de la següent manera:

– Les escales principals que s’eleven sobre l’aigua són les que donen accés a l’habitatge, les finestres corredisses en cantonada s’obrin creant un ampli accés principal.

– A continuació es desenvolupen de forma centralitzada i oberta el saló/menjador cuina.

– A la terrassa amb vista a l’estable accedim des de l’interior de l’habitatge a través d’unes escales que semblen surar sobre el pendent ple de vegetació.

– Després de la paret que divideix la cuina es disposa un despatx/zona de lectura obert que aprofita al màxim la llum.

En la zona transversal es distribueix la zona més privada de l’habitatge:

– Primer ens trobem amb un dormitori individual.

– Seguit pel bany comú de l’habitatge.

– I finalment una porta escorredora obri a un dormitori de matrimoni que disposa de bany propi i vestidor.

Pel que fa als materials de l’habitatge, el formigó arquitectònic és un dels que té més presència per la seua durabilitat i facilitat de manteniment, a més de la seua presència estètica. La fusta (roure natural, roure clar i color anou) és l’encarregada d’afegir-li eixa calidesa. El marbre aporta variacions de colors que interactuen d’una manera molt interessant en tot el context.

Per a l’estable, el disseny ha girat entorn a tots els requisits per a l’habitabilitat dels animals: dimensions, orientació, ventilació, etc. I els materials també han estat escolits segons la seua resistència i un nivell de manteniment baix.

La natura és la que marca tot, així es respecten les seues formes, vegetació i potencials originals, inclús s’augmenten. Tot es configura per poder admirar les vistes i recórrer els paisatges i línies en consonància.

Fitxa tècnica:

Autora: Sara Pérez

Tutors: Ana Peris i Salvador González

Especialitat: Disseny d’Interiors

Data: Juny 2019

Il·lustració
El passat i el futur impregnen les Obres Finals d’Il·lustració
Escola
Vídeo de l’oferta formativa de l’EASDAlcoi
Producte
A-68, TFT de Producte de Francisco Requena
Escola
Centenars d’alumnes d’ESO i Batxillerat han visitat l’EASDAlcoi aquest curs
Il·lustració
Cíclica, TFT d’Il·lustració Aplicada de Diana Ventura