DIVERTIPO, el TFT de Raquel Martí

Divertipo és el TFT en l’especialitat de Disseny Gràfic dut a terme per Raquel Martí i tutoritzat per Rafa Calbo. Aquest projecte editorial és una proposta divulgativa sobre la tipografia dins de l’àmbit dels xiquets que s’inicien en la lectoescritura (5-6 anys) per a que puguen reconéixer, relacionar i construir les diferents formes de les lletres.

[video_embed][/video_embed]

La tipografia no té massa incidència dins del procés educatiu infantil pel que amb l’arribada de l’edat adulta són poques les persones familiaritzades amb conceptes tipogràfics bàsics. Partint d’aquest plantejament Raquel Martí decideix desenvolupar una eina per apropar als infants aquests coneixements d’una manera senzilla, visual, entretinguda i que  la vegada desperte  la creativitat. La idea pren la forma de llibre interactiu que faça ús de la Realitat Augmentada sense renunciar a mitjans més tradicionals com el dibuix i la il·lustració.

No es tracta d’un llibre del típic llibre lectura o d’exercicis d’estudi sinó d’una eina amb la que poder interactuar amb les lletres, mitjançant activitats didàctiques i recursos creatius. Està format per continguts tipogràfics com els conceptes de família i estils, les classificacions tipogràfiques (serif, pal sec, escriptura cal·ligràfica i manuscrita) i display, així com, l’anatomia de les lletres.

 

La Realitat Augmentada atorga uns importants estímuls visuals mitjançant els moviments, els colors i el so que s’integren en els diferents elements de les pàgines. Aquesta s’accionarà a través d’una App d’smartphone amb ús més dirigit als adults però amb un disseny que no exclou que siguen els propis xiquets qui la manegen. A banda del volum principal, hi ha un quadern individual pensat per a que els xiquets desenvolupen la part més creativa dibuixant les seues pròpies lletres i evitar així que es puguen fer malbé les pàgines amb RA.

L’estètica està basada en formes i traçats irregulars que sempre són més propers als xiquets per tindre un acabat manual. Els colors que es troben al llarg de tots els continguts són bàsics: roig, verd, groc, i blau i s’afegixen tons més oscurs per ressaltar certs detalls, també el blanc i el negre per aportar contrast. Les tipografies escollides són d’una banda la Massallera que és lligada i per tant més familiar per als més menuts, i d’altra la Fira Sans que ofereix un gran número de variables i possibilitats per a destacar paraules.

Així, tot el conjunt de Divertipo consta de:

  • Caixa contenidora
  •  Llibre amb realitat augmentada
  • Quadern creatiu
  • Plantilles de dibuix
  •  Peces puzzle
  • Fitxa abecedari
  •  App

Cal destacar que el guió, les activitats i els diferents elements de Divertipo han estat testejats amb alumnes dels cursos d’infantil del CEIP Cervantes de Sueca, pel que tot ha anat adaptant-se a la realitat didàctica i pedagògica d’aquest nivell educatiu.

[box title=”Fitxa tècnica:” bg_color=”#dddddd”]

Autora: Raquel Martí

Tutor: Rafa Calbo

Especialitat: Disseny Gràfic

Data: Juny 2019[/box]

Desplaça cap amunt