Licores Sinc comercialitzarà part del projecte de redisseny de Cerol fet per l’alumna India Gisbert

lndia Gisbert, actual alumna de 3r de Disseny Gràfic i exalumna de Gràfica Publicitària, va decidir dedicar el seu projecte final d’aquesta última especialitat a reconceptualizar el packaging de Cerol, la marca de café licor de Licores Sinc. Aquesta empresa, es va interessar pel seu treball i ha decidit comprar part de les seues propostes per a comercialitzar-les aquestes Festes de Moros i Cristians d’Alcoi. En aquesta entrevista conta tots els detalls:

– Per què decideixes dedicar el teu projecte final al redisseny del packaging de la botella de café licor de Cerol?

Jo treballe de cambrera des dels 16 anys, en diferents àmbits (discoteca, barra de bar, menjars, terrassa, cocteleria, etc, i quan vam veure els treballs d’altres anys (per a prendre referents i idees), alguns alumnes ja havien realitzat redissenys d’etiquetes, marques o embalatge de begudes alcohòliques, la idea inicial era treballar dins d’aquest estil, ja que és una cosa que pel meu treball puc conéixer millor, però després ho vaig voler portar a una cosa totalment personal i territorial i vaig pensar en el café licor.

A Alcoi és una beguda típica, essencial i primordial des de fa molt temps arrere i vaig veure una gran oportunitat, és un producte molt conegut, amb el qual jo treballe, puc saber de primera mà qui ho consumeix, quins preus pot tindre, quan i com es consumeix. De les dues grans marques alcoianes de café licor, Café Pastor i Café Cerol, vaig decidir triar la que, per experiència pròpia, havia anat baixant en vendes, encara que fóra la primera empresa a crear aquest producte. D’aquesta manera el projecte s’anava a enfocar a una necessitat/problema real, amb característiques reals i amb informació de primera mà, ja que també vaig tindre l’oportunitat entrevistar-me amb el director de l’empresa Licores Sinc, que molt amablement va respondre a totes les meues preguntes i em va animar amb el projecte.

– En quins conceptes o idees t’has inspirat per a dur a terme la teua proposta?

Ja que la marca Cerol és originària d’Alcoi, els alcoians som els que més ho consumim de tot el món i els que més ho coneixem, perquè no enfocar el redisseny cap a una cosa alcoiana? La resposta d’aquesta pregunta és senzilla: Cerol Fester.

La idea és tornar a rellançar la marca amb un redisseny de les 5 botelles que ofereix l’empresa Licores Sinc, Cerol Clàssic, Cerol Roig, Cerol Gurmet, Cerol Descafeïnat i Cerol Miniatura, amb la temàtica, i aplicant una estètica, de les Festes de Moros i Cristians d’Alcoi, temporalitat tancada en la qual també es dispara el consum de café licor.

D’aquesta manera fer que “la nostra beguda” siga realment nostra, donar-li qualitat, personalitat i estatus. La marca Cerol és la primera que crea aquest producte i el comercialitza i actualment la seua venda a Alcoi és inferior a la de la seua competència, naix amb motiu de promoure una vegada més el producte i que torne a tindre l’acceptació social dels seus inicis.

– Com ha sigut tot el procés creatiu?

La fase d’investigació, crec que és la més important, sobretot, la part en la qual s’analitzen els referents i les competències. És necessari observar com treballen uns altres per a poder comparar, aprendre, destacar i eliminar tot allò que ens puga interessar per al nostre projecte, per a poder fer una bona competència i diferenciar-se dels altres aquesta part és essencial.

Una vegada que tenia ja la idea, el procés creatiu és senzill, es base en realitzar molts esbossos a mà, alguns mes figuratius, altres mes abstractes, que transmeteren en cadascuna de les etiquetes els ambients “festers” alcoians, totes aqueixes sensacions que es produeixen quan gaudeixes d’alguna cosa que sabem que és propi, que ho portes esperant tot l’any, que és tradicional i especial, que treballem dur per a aconseguir-ho i que, sobretot, volem gaudir-ho.

Després de tota eixa fase d’esbós de les imatges gràfiques de les botelles, vaig triar la via més abstracta, la que, mitjançant formes, traços, direccions i color, comunicava eixes sensacions que es perceben durant els quatre dies de les Festes de Moros i Cristians d’Alcoi, així doncs, es van fer una sèrie d’associacions entre elements i comunicació i la resta del projecte va eixir rodat.

Cerol Clàssic (color verd), Associat als “moros”, al seu pas lent i la seua música més relaxada, als seus orígens orientals. Cerol Roig (color roig), associat als “cristians”, al seu pas enèrgic i ferm, a les seues armadures i escuts de ferro forjat, a la seua duresa. Cerol Gurmet (color daurat), associat als músics de les festes, als seus instruments, els més importants, essencials i especials, sense el seu treball les festes no podrien existir. Cerol Descafeïnat (color blau), associat al dia dels trons, últim dia de les festes en el qual necessitem, potser, una varietat que afecte menys el nostre sistema i ens ajude a aguantar l’últim dia. Cerol Miniatura (color maragda), assoociat i dedicat al patró de les nostres festes, Sant Jordi, sempre se li ha plantejat com un xiquet, per això se li aplica a la botella més xicoteta de la col·lecció.

– Quines millores diries que has aportat amb el teu treball?

Sobretot, una major acceptació del públic alcoià, i per conseqüència un major consum.

També una imatge de marca millor definida, la imatge dels productes, anteriorment, eren variacions d’un mateix però els seus dissenys els separaven completament, d’aquesta manera es crea un conjunt, més reconeixible, més fàcil d’associar i recordar, i també ajuda a donar a conéixer les diferents varietats, ja que el públic no era coneixedor més enllà de la varietat de Cerol Clàssic.

– Què creus que va veure Licores Sinc per a acabar comprant la teua idea?

No és el que jo crega que van veure en el projecte, és el que el Director i el Dissenyador de l’empresa em digueren directament quan vaig anar a presentar el projecte: “Ens han portat moltíssimes propostes, però cap com aquesta, és l’única que ens abelleix traure a la llum i amb la qual ens sentim identificats, com a empresa i com a alcoians”.

– Quina importància té un bon packaging a l’hora de fer funcionar un producte?

El packaging és la cara i l’expressió del producte, és el que permet diferenciar-se de la resta, és el que transmet que et trobaràs a l’interior. En la imatge gràfica tot compte i quan es parla d’embalatge és molt important saber comunicar, primer correctament, i segon, de forma cridanera, personal, pròxima i de qualitat, crec que, si s’aconsegueix tot això, l’embalatge serà el millor. Jo crec que ho vaig aconseguir amb el projecte Cerol Fester.

Quan l’empresa va comprar el projecte, no el va comprar sencer, ja que la magnitud era bastant extensa, la qual cosa finalment es va fer va ser unificar els dos dissenys estrela, els de les botelles de Cerol Clàssic i Cerol Roig en una mateixa etiqueta, es combinen els elements gràfics de les dos en una i també es van quedar la proposta de disseny de gots de tub, a més de que posteriorment han adaptat el disseny de l’etiqueta conjunta a elements com a samarretes, davantals, gorres, etc.

– Què destacaries de tot allò aprés en Gràfica Publicitària?

Em quede amb l’aprenentatge de la metodologia de treball, és molt important seguir unes pautes que puguen ajudar a aconseguir els millors resultats, almenys en etapes d’aprenentatge, òbviament aquestes directrius no les necessitarem sempre, com un gran va dir “per a trencar les regles primer cal conéixer-les”, doncs bé, aquest curs m’ha servit per a aprendre en aqueix àmbit.

També cal destacar que, a nivell personal, m’ha ajudat a veure el disseny com una cosa necessària per a la comunicació, saber transmetre mitjançant elements gràfics és una cosa molt difícil i encara em queda molt per aprendre, encara que el meu camí va començar amb aquest curs.

Scroll to Top