Menu
 
Mecana Sans: retorn als orígens tipogràfics
30 d'octubre de 2018

L’any 2012 va començar el taller de Mecana Sans de l’EASDAlcoi fruit d’un projecte d’investigació de la professora Xelo Garrigós i Jordi Sempere. Ha anat creixent fins a arribar a ser un espai únic dins de l’ensenyança superior pública pels seus recursos, equipament i materials. Sols hi ha un altre taller paregut a l’escola de disseny privada BAU a Barcelona, però d’aquestes característiques en un centre públic, no hi ha cap altre que el de l’EASDAlcoi.

Fa 550 anys que Gutemberg va dur terme un dels invents que canviaria el curs de la història: l’impremta i els tipus mòbils que van permetre més llibertat de creació. Ara, l’avanç tecnologies offset i sobretot la impressió digital ha guanyat molt de terreny ja que la impressió de tipus mòbils ocupa molt d’espai, és més lenta per fer-se de manera manual i cara en requerir mà d’obra. Així i tot, Xelo Garrigós explica que hi ha un ressorgir d’aquesta tècnica des de fa uns 10 anys i això es veu reflectit en col·lectius i iniciatives com Lola Oficio de Burjassot, Bunkertype a Barcelona o Familia Plómez a Madrid.

L’alumnat pot fer-se servir del taller per familiaritzar-se amb les caixes, punts, cíceros, com per a realitzar composicions, controlar els blancs i formar una rama ben feta per a després imprimir-la. “És una oportunitat genial per tornar a allò físic entra tanta digitalització. Hi ha acció artesanal i plena de components aleatoris com la pressió, el cos del paper o les particularitats de la tinta que fan que cada resultat siga únic i més orgànic” diu Garrigós. Assenyala també l’autenticitat del procés que “a penes ha canviat en segles”. S’han substituït el plom dels tipus mòbils per la fusta i ara recentment pel plàstic i la tinta “segueix sent pràcticament la mateixa”.

Així, el taller compta amb dos maquines tipogràfiques Minerva que imprimeixen en A5 i tamany foli, una manual i l’altra amb motor (en fase de restauració). També dos tiraproves manuals d’A2 i A3, a més de diferents xivalets que contenen els nombrosos tipus mòbils i peces. Està obert sobretot als alumnes de la família gràfica però també a qualsevol que n’estiga interessat. Es pot acudir els dimecres de 16 a 20h per poder explorar aquest món de possibilitats “sempre que hi haja un compromís de continuïtat i voluntat per ajudar al manteniment del taller” puntualitza Xelo Garrigós.

Il·lustració
Segona sessió fotogràfica de ‘Body paint – Body Sculpture’ d’Il·lustració Aplicada
Il·lustració
Isidro Ferrer compartirà el seu disseny natural i multisignificant a l’EASDAlcoi
Animació
Les Jornades d’Animació 2018 de l’EASDAlcoi demostren la potencia i projecció del sector
Moda
ADABE ofereix una xerrada per sensibilitzar de la incidència de la moda en els trastorns alimentaris
Interiorisme
Ayelén Montoya, Caridad García i Paula Santana guanyen el concurs d’aparadorisme nadalenc